Gastenboek

Bedankt voor het bezoeken van mijn website.
Als u wilt kunt u uw opmerkingen aan mijn gastenboek toevoegen.
Klik hier om een berichtje te plaatsen.


Beste Martin,

Om meerdere redenen verdiep ik mij in het gebied dat naast de voormalige uitspanning Klein Kievitsdal en achter restaurant Groot Kievitsdal ligt en waarop sinds 1922 het clubhuis en de eerste holes van de Hilversunmsche Golf Club liggen. Waarom heet dat gebied, waarvan de namen van die uitspanningen werden afgeleid, eigenlijk Kievitsdal.

Op gravures uit de 18e eeuw staat een waschmeer dat reikte van het huidige clubhuis van HGC tot over de soestdijkerstraatweg en werd genoemd "kievitsdel". Het lijkt dus niet zozeer te gaan om een "dal" alswel om een meertje. Er is immers ook geen dal ter plaatse, wel zandduinen.

Uit de geschiedenis van het gebied blijkt dat in de middeleeuwen het gebied droger werd en daarmee geschikt om te ont-venen. Door het ontvenen ontstonden vennen/waschmeren  en het ontveende gebied werd heide gebied en gebruikt door de Erfgooiers, die gemengde boeren bedrijfjes hadden: schapen op de heide, runderen op graslandjes in de omgeving van water en beperkte akkerbouw nabij de woonkernen.

 NU mijn vraag: zijn er afbeeldingen/tekeningen of beschrijvingen bekend, waaruit zou kunnen blijken dat  in een ver verleden rond dit kievitsdel gras-achtig land gelegen heeft. Want in bos- of heidegebied voelen kievitten zich niet thuis, ook niet in de periode 1400 tot 1800. Dan zou de oorsprong van de naam verhelderen!

Bij voorbaat dank ik je voor je reactie, met vriendelijke groeten, Geert Jan 


Geert Jan
info@bezant.nl
Bussum, Nederland - Tue Nov 6 17:43:20 2018
Beste Martin,

Ik herinner me dat ik vanuit mijn ouderlijk huis (Hilversum-Zuid) op mijn bromfiets naar het (hotel-)restaurant tufte. Ik ben van 1946, dus dat moet in de jaren 1962,1963 en/of 1964 zijn geweest. Ik werkte toen als afwasser in de spoelkeuken, meestal in mijn eentje, op afroep/verzoek (vaak weekeinden, soms door de weeks) en heb dat volgens mij wel ruim een jaartje of zo gedaan. Hoe smerig het afwaswerk ook was (bij thuiskomst kleefde het vet van de pannen onder mijn kin aan mijn hals), ik ging er altijd met plezier heen.

Je noemt de naam van de heer Van der Kloet, die nu ook weer bij me bovenkomt. Als hij de eigenaar was (ik geloof het wel), had ik met hem van doen of met zijn bedrijfsleider, waarvan ik mij de naam niet meer herinner. Van der Kloet betaalde mij altijd 'contant in het handje', ik was zeer tevreden met de beloning. Veel contact met anderen had ik niet/herinner ik mij niet, I'm sorry. De enige die mij nog voor ogen staat, is de toenmalige chef-kok, die aan het eind van zijn werkzaamheden de gewoonte hanteerde om een of twee hardgekookte eieren in één keer in zijn mond te stoppen en weg te kauwen. Ongelooflijk vond ik dat. NB. Ik bracht het niet op hem na te apen.

Wat ik 's zomers (tevens) mocht doen, was de toenmalige midget-golfbaan naast het restaurant runnen (openen, banen schoonhouden, kaarten/sticks/balletjes aan clientèle verkopen/verstrekken) en indien mogelijk tussendoor afwasklussen verrichten. Nog meer zakcentjes erbij, dus ook dat met plezier gedaan. NB. Ik heb geen idee of de midgetgolf-baan nog bestaat, toentertijd kwam er wel publiek voor (ook groepen).

Ik weet dat ik een kerstmis heb afgewassen. Het werd nachtwerk, later dan in het weekeinde, en dan maakte ik thuis de 'boel' wakker omdat ik mij onder de douche moest afboenen.NB. Vaag vermoed ik dat heer Van der Kloet in zo'n mooie 'strijkijzer' van een Citroën reed (DS?), maar daar durf ik mijn hand niet voor in het vuur te steken. En er waren aan de achterkant enkele hotelkamers, als ik het goed heb. Veel verder kom ik niet, mijn geheugen wordt ruim een halve eeuw later sleetser en sleetser.

met vriendelijke groet,


Peter Samuel
www.petersamuel.reislogger.nl
Limmen, Nederland - Sat Feb 27 19:45:13 2016